Albanien som vinproducent


Albanien är ett land med en lång tradition av vinproduktion med en placering på Balkanhalvön. Albanien ligger vid det Adriatiska och Joniska havet med varma stränder och ett hav kristallklart som den vackraste ädelstenen. En stor del av vinkulturen försvann under det Ottomanska riket efter det att landet tidigare varit en del av Europas vinutveckling. När sedan landet sattes bakom en järnridå och planekonomi raserade vinindustrin i landet.


Fyra regioner


Den centrala regionen kännetecknas av de kulliga städerna Berat, Kruje, Elbasan med vingårdar placerade på 500 m över havet på sluttningar och i dalgångar.


På kustslätten är de flesta vingårdarna placerade på flacka slätter endast 10 till 200 meter över havet. Några exempel på städer i denna region är Tirana (huvudstad), Durres, Shkodra m.fl.

 



I den östliga och bergiga regionen ligger vingårdarna på cirka 800 meter över havet med städerna; Korca, Peshkopi och Podradec.


I bergstrakterna i inlandet som även kallas för de Albanska alperna ligger bergskedjorna Pindus och Prokletije är vingårdarna ligger på cirka 1000 meter över havet.


Vilka druvor använder producenterna?

Ser man tillbaka historiskt på Albanien som vinproducent så har det varit känt för sina söta viner samt att de har några speciella inhemska druvsorter. Efter järnridåns fall är Albanien på god väg att åter tillhöra ett av Europas bästa vinproducenter. De inhemska druvorna debina, mereshnik och serine har lett till stora framgångar för Albanien. Producenterna har även kombinerat de inhemska druvorna med mer internationellt kända druvor såsom riesling och furmint. Shesh är den mest odlade druvan som står för cirka 25 % av den totala produktionen. Andra fantastiska inhemska druvor är kallmet, mjaltez och vlosh.


De städer som utmärker sig extra vad gäller vinproduktion är Tirana, Korca, Berat och Durres.